16 sierpnia 2019

Ciasto czekoladowo-jabłkowe


Kochani! Zanim przepis na to wyjątkowe ciasto, to jeszcze kilka słów o tym, co wydarzyło się ostatnio. Jak dobrze wiecie, 14 sierpnia miała miejsce premiera mojej pierwszej autorskiej książki kulinarnej.

Książki, w której każdy znajdzie coś dla siebie! 10 rozdziałów, ponad 100 przepisów na ciasta, ciasteczka, desery, domowe pieczywo i wiele innych pysznych wypieków zarówno w wersji fit, jak i bardziej klasycznej (czyt. nie licz kalorii :P). Obłędny sernik słonecznikowy, sernik z fetą, cudowne brioszki z borówkami, tarta z serka wiejskiego, bułeczki z solonym karmelem, kubeczki naleśnikowe, mnóstwo domowego świeżego pieczywa i pomysłów na śniadanie. Wiele przepisów, które z powodzeniem przygotujecie razem z dziećmi. 

Nie czekaj! Już teraz zamów swój egzemplarz- KLIK KLIK


Książka ta jest podsumowaniem i pamiątką Nastoletniego Wypiekania- już za niedługo dużo się zmieni! Szykujcie się na spore zmiany... ;).

Wierzę, że ta książka będzie dla Was kopalnią inspiracji! Jeśli przygotujecie któryś z przepisów, koniecznie pochwalcie się efektami, oznaczając w sieci #nastoletniewypiekanie. Udanego wypiekania!


..............................................



Ciasto czekoladowo-jabłkowe

Poniższy przekładaniec to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z kremem maślano-budyniowym z dodatkiem prażonych jabłek z cynamonem. Na górze czekoladowa polewa i wiórki z czekolady. Mięsiste i głębokie w smaku, bardzo syte. Ciasto na każdą okazję! Do zapisania i wypróbowania :).


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x35 cm)

Ciasto czekoladowe:
380 g mąki pszennej
30 g naturalnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki maślanki

Prażone jabłka:
2 średnie jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Krem budyniowy:
750 ml mleka
100 g cukru
3 żółtka
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła

Do nasączenia:
3/4 szklanki soku jabłkowego

Polewa czekoladowa:
100 g deserowej czekolady
90 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Przygotowanie:


Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Zawartości obydwu misek połączyć. Czekoladową masę przelać do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Prażone jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku, zalać 2 łyżkami soku, dodać cukier i cynamon. Dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie zmiękną i staną się szkliste. Ściągnąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotować w garnku z cukrem. W międzyczasie w reszcie mleka rozprowadzić żółtka i obydwie mąki. Mączną mieszankę wlać do gorącego mleka w garnku, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Budyń zdjąć z palnika i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, partiami dodawać budyń, miksować. Na koniec wmieszać prażone jabłka (wcześniej delikatnie odcisnąć je z nadmiaru soku).

Składanie ciasta: Czekoladowe ciasto przekroić na 2 blaty. Górny blat przyciąć pozbywając się skórki i wyrównując powierzchnię. Dolny blat umieścić w formie, nasączyć sokiem jabłkowym, wysmarować 3/4 ilością kremu budyniowego z jabłkami i przykryć II blatem ciasta docisnąć dłonią i nasączyć resztą soku jabłkowego. Wierzch wysmarować pozostałym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, wrzucić posiekaną czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania gęstej, aksamitnej polewy. Gdy przestygnie, rozprowadzić ją delikatnie na kremie (najlepiej przy pomocy szpatułki).

Wierzch posypać wiórkami z gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!

Rady:
  • pamiętajcie, by składniki ciasta czekoladowego były w temperaturze pokojowej. Jajka, olej i maślankę wyjmijcie wcześniej z lodówki.
  • wiórki z gorzkiej czekolady można przygotować, ścierając czekoladę obieraczką do warzyw. Starcie na tarce lub posiekanie też będzie dobrym rozwiązaniem.

21 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę na tę książkę. Wcześniej nie wiedziałam o tym, że planujesz ją wydać, ale teraz z przyjemnością kupię. Twoje blogowe przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast maślanki można dać jogurt naturalny? Jeśli tak to jaki lepiej, zwykły czy grecki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie!
    PS. Gratuluję książki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. serdecznie gratuluję ci wydania autorskiej książki kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wchodzenie na ten blog w trakcie diety to chyba nie jest dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest obłędnie pyszne, musiałam zrobić😂
    czekam teraz na odbiór książki

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się ciesze i gratuluję z całego serducha :) Pamiętam jak namawiałam Cię do odwiedzin u Ewy :)
    Pozdrawiam
    Daga
    http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki to sok jabłkowy? Jakiego Ty użyłaś? Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolny :) Można wykorzystać świeżo wyciśnięty lub kupić gotowy w kartonie- warto spojrzeć wtedy na skład, by był jak najlepszy ;)

      Usuń
  9. a zamiast maślanki można użyć kefiru?

    OdpowiedzUsuń