20 września 2019

Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny


Zapraszam do stołu! Nastawimy na herbatę, przyszykujemy talerzyki, widelce i wspólnie zdegustujemy ten obłędnie czekoladowy tort. Trzy blaty wilgotnego, bardzo mięsistego ciasta czekoladowego przełożone prawdziwym kremem maślanym ze sporą dawką czekolady- mlecznej i gorzkiej! Bajka, mówię Wam! 

Konkurs Let's Bake
Dzisiaj oprócz przepisu, który znajdziecie poniżej, chciałam zachęcić Was do udziału w konkursie organizowanym właśnie przez markę Goplana. Wystarczy przygotować przepis z wykorzystaniem jednego lub kilku produktów tej marki, zrobić apetyczne zdjęcie i przesłać zgłoszenie w formularzu- o tutaj: https://www.goplana.pl/konkurs/

Jest o co powalczyć! Do wygrania m.in. mikser planetarny marki SMEG oraz bony do sklepów DUKA!

Konkurs trwa do 7 października. Jest więc jeszcze trochę czasu, warto spróbować swoich sił :).



Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)

Ciasto czekoladowe:
300 g mąki pszennej
70 g naturalnego gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
300 g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
250 ml mleka
120 g oleju rzepakowego
150 ml gorącej wody+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Czekoladowy krem maślany:
3 jajka
200 g cukru
90 g gorzkiej czekolady Goplana
50 g mlecznej czekolady Goplana
300 g miękkiego masła

Dodatkowo:
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
dowolne czekoladowe słodycze do dekoracji (u mnie Jeżyki Classic i Batoniki Break od Goplana)


Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na bok. Mąkę i kakao przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka, obydwa rodzaje cukru, mleko i olej wymieszać trzepaczką w innej misce. Wlać gorącą kawę, energicznie wymieszać. Wsypać suche składniki, ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej czekoladowej masy.

Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do tzw. suchego patyczka (u mnie trwało to ok. 70 minut). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić na 3 równe części, odkrawając górną część- nierówności, które powstały podczas pieczenia.


Czekoladowy krem maślany: Jajka wyparzyć we wrzątku przez 10 sekund. Wbić do metalowej miski, zasypać cukrem. Umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać na parze (na średnim ogniu) przez 5-10 minut, nieustannie ubijając trzepaczką. Jajka staną się jasne i puszyste. Zdjąć z garnuszka, a po chwili dodać posiekane czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Masę pozostawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Miękkie masło utrzeć do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać czekoladową masę, zmiksować do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.

Blaty ciasta czekoladowego przełożyć kremem. Wierzch tortu udekorować czekoladowymi słodyczami i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!

Rady:
  • ciasto czekoladowe przekładane do tortownicy jest dosyć rzadkie- takie ma być.
  • czas pieczenia ciasta może się u każdego minimalnie różnić. Ważne jednak, by piec do tzw. suchego patyczka.
  • do kremu wykorzystujemy tylko i wyłącznie masło. Żadnych margaryn i miksów.

20 komentarzy:

  1. Torcik bardzo czekoladowy, super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny dla czekoladowego łasucha. ja akurat za takimi nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe torty to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny ten tort wyszedł! Jest przepyszny i jeszcze nie raz go zrobimy :)
    W treści przepisu na krem zapomniałaś wspomnieć kiedy należy dodać cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort marzenie! A wiesz może (tak troszkę z innej beczki) czy da się zrobić krem do tortu na mleku roślinnym?

    OdpowiedzUsuń